Woood Makerspace

Woood Makerspace – споделена работилница, творчески център и общност от съмишленици 🛠️

Все още не сте чували за Woood Makerspace? Простено Ви е, тъй като най-голямата споделена работилница в София отваря врати едва през декември 2020, след над двегодишен процес на разработка и оборудване.

Казано накратко – Woood представлява уникална екосистема, съчетаваща в себе си работно място, професионална апаратура, възможности за обучение и менторство. Работилницата е замислена като място за среща, сътрудничество и самоусъвършенстване на творчески насочени хора – дизайнери, занаятчии, визуални и хендмейд артисти, инженери и предприемачи.

Без значение дали практикувате свободна професия, имате собствен бизнес, идея за творчески стартъп, или просто желание да творите с ума и ръцете си – Woood лесно ще се превърне в новото Ви любимо място за сбъдване на мечти.

Какво точно ще намерите в това единствено по рода си пространството за работа и творчество? Разказва екипът на HobbyT – горд партньор на Woood в стремежа към създаване на сплотена общност от български творци.

Какво е Woood и за кого е създаден?

Woood е идея, приветстваща хората с въображение, идеи, предприемачески и творчески дух. Концепцията е силно обвързана със стремежа за качествено развитие и популяризиране на изкуството и творческите индустрии в България, в това число проектиране, инженеринг, производство и създаване на прототипи.

Казано накратко, Woood е място за хора, които имат желание да инвестират в своите идеи и тяхната реализация. В споделената работилница те ще намерят пространството, оборудването, технологиите и наставниците, които да подобрят и ускорят целия процес – от зараждането на идеята, до нейното появяване на бял свят във възможно най-добрата ѝ форма

За целта, създателите на Woood предлагат разнообразие от услуги, предлагащи високо ниво на персонализация и индивидуално решение за всички видове нужди.

Woood Makerspace: лично или споделено работно място 

Два отделни етажа, над 400 квадратни метра площ, над 100 различни инструменти и машини, над 10 оборудвани работилници и капацитет за едновременна работа на 50 човека – това са цифрите, стоящи зад идеята “споделено творческо пространство” на Woood. 

Достъпът до помещенията и техните ресурси е разделен на няколко различни вида абонамент, подходящ за индивидуални посетители и малки екипи. Така Вие ще можете да изберете между лично пространство с работна маса или бюро, споделено пространство за работа на компютър, или споделено пространство за ръчна работа

На който и вариант да се спрете, ще получите пълен достъп до основното помещение – WooorkShop – работилница, която помещава впечатляващ професионален набор от машини и инструменти. Нещо повече – ще Ви бъде гарантиран 24/7 достъп, удобно настаняване, сигурна интернет връзка, уютни зони за отдих, кухня, зала за конферентни срещи, и топла, приятелска атмосфера!

Част от оборудването, което ще откриете в различните работни пространства на Woood Makerspace включва:

 • Основни инструменти – клещи, чукове, отвертки, накрайници и битове, пили за дърво и метал, винтоверт, пистолет за топъл силикон и др.
 • Ръчни електрически инструменти – бормашина, ъглошлайф, ръчен и настолен циркуляр, дърводелско ренде, полирмашина, ленторежеща машина и др.
 • Професионални машини – банциг, шмиргел, инверторен електрожен, пещ за керамика, грънчарско колело, оксиженна горелка, вакуум помпа с вакуум камера и др.
 • Специализирано оборудване – различни CNC рутери, професионален CNC лазерен гравир, 3D принтер и др.

Имате нужда от достъп до тези ресурси за няколко часа, няколко месеца или неограничен период от време? В сайта на Woood можете да откриете най-подходящия абонамент, който да съответства възможно най-пълно на нуждите и представите Ви.

Woood работилници: специално пространство за всяка идея

Екипът, стоящ зад Woood, е съставен от хора с различни професии и образование – факт, който разширява хоризонта на начинанието и предлага различни гледни точки към нуждите на пространството.

Специално обособените работилници на Woood са отличен пример за тази колаборация на идеи. Те представляват различни помещения или кътове, оборудвани според нуждите на заниманието. Прекрачвайки прага на Woood, Вие ще можете да отдадете на работа в една (а защо не и няколко?) от следните тематични работилници:

 • Работилница “Метал” – оборудвана със струг, телоподаващ апарат, ленторез за метал, гриндер и др.
 • Работилница “Керамика” – снабдена с разнообразни ръчни инструменти, колело, пещ, ролер за платки и др.
 • Дърводелска работилница – със стационарен, ръчен и потапящ циркуляр, абрихт и щрайхмус, контурен трион и др.
 • Работилница “Дърворезба” – оборудвана с комплект ръчни и електрически дърворезбарски длета, стяги и клампи, шлифовъчни и довършителни пособия и др.
 • Работилница “Електроника и IT” – с тематични джаджи като осцилоскоп, мултицет, поялници и др.

Други напълно оборудвани пространства в двуетажната сграда са Работилница “Макети”, Работилница “Боядисване” и Работилница “Стъклопластика”.

Междувременно, в процес на разработка и финални приготовления са Работилница “Обемна реклама” и Работилница “Плотерно рязане”, чието пускане в експлоатация се очаква съвсем скоро. 

Някои от тях се помещават в общи стаи, докато по-шумните, по-прашните и по-мръсните занимания са предвидливо изкарани в отделни пространства. Резултатът? Един изключително функционален, интелигентно планиран и разнолик “творчески дом”, под чийто покрив може да съжителства впечатляващо разнообразие от ентусиасти и специалисти в десетки креативни направления.

Специализирани курсове и менторство в Woood

Най-доброто в Woood не е наличието на множество инструменти и машини от последно поколение. Най-доброто е именно наличието на хора, които знаят как да ги използват ефективно и са там, за да споделят своя опит и експертиза. 

Преди всичко, всеки посетител на Woood Makerspace преминава през задължителен първоначален инструктаж. Той включва базови инструкции за работа с всички специализирани машини, както и увод в добрите практики, касаещи личната и общата безопасност.

След задължителната част, посетителите могат да изберат да се справят сами с наличните ресурси, или да получат професионални наставления за по-бърза, качествена и ефективна работа. 

Курсовете, организирани в Woood са “хамелеони”, които се променят според нуждите, очакванията и темпа на развитие на посетителите. Те могат да бъдат индивидуални или групови, еднократни или продължителни, подходящи за абсолютно начинаещи или за професионалисти

Водещите на курсовете са хора с нужното образование, квалификация и опит, а тематичните занимания включват прототипиране, инжинеринг, керамика, дърворезба, работа с лазер и 3D принтер.

Woood – ателие за архитектурни макети и прототипи

Не на последно място, създателите на Woood Makerspace са професионалисти с над 20-годишен опит в създаването на прототипи и архитектурни макети на всякакви видове сгради. Част от услугите, предлагани от екипа, включват:

 • Условно схематични визуализации, подходящи за проектната фаза на архитектурното начинание;
 • Интериорни и екстериорни макети с различна степен на детайлност;
 • Прототипи на градоустройствени планове, жилищни и бизнес сгради, промишлени обекти, културни забележителности и др. 
 • Изработване на интерактивни макети за външни условия;
 • Създаване на прецизни изложбени и презентационни макети.

Професионалните топографски и ландшафтни прототипи, предлагани от екипа на Woood Макети могат да съдържат разнообразие от персонални екстри според нуждите. В това число влизат елементи на осветление, стъклен или плексигласов купол против прах, здрава и сигурна транспортировъчна кутия и т.н.

Услугата за изработка на архитектурни макети в Woood е високо персонализирана според нуждите и изискванията на клиента. Тя може да бъде начин за модерно представяне на инвестиционен проект, впечатляваща част от фирменото Ви портфолио, или произведение на изкуството сама по себе си.

Достатъчно е да споделите очакванията си и да оставите магията да се случи!

HobbyT & Woood – заедно в подкрепа на добрите идеи

Макар и изключително различни като характер на изпълнение, HobbyT и Woood споделят една обща концепция: нуждата от съвременни решения за българските творчески предприемачи

Ние вярваме в силата на изкуството да променя и облагородява: както тези, които го създават, така и всички останали, които се докосват до него впоследствие. А понятието ни за “изкуство” е изключително широко: това е всеки предмет или идея, които носят в себе си автентичност, послание, и частица от създателя си.

HobbyT и Woood застават зад идеята, че изкуството може да бъде както хоби, така и успешен и печеливш бизнес. Ние се стремим да улесняваме процеса и да популяризираме резултата – защото българското може да бъде световно, а ръчно изработеното винаги носи по-голяма стойност от индустриално възпроизведеното.

Партньорството между HobbyT и Woood е както идейно, така и чисто практическо. Като част от него, ние имаме няколко основни дългосрочни стремежа:

 • Създаване на силна и сплотена творческа общност с отворен код, където можем свободно да обменяме опит, идеи, знания и решения на належащи проблеми;
 • Гарантиране на бърз и безпроблемен достъп до творчески ресурси: инструменти за създаване, инструменти за ръководство и усъвършенстване, инструменти за популяризиране и продажби;
 • Активна подкрепа на българските творци с иновативни идеи, мисия и визия за развитието на средата;
 • Фокус върху безкомпромисното качество на предлаганите продукти и услуги: за да може културата на потребление плавно да измести фокуса си върху същината за сметка на бройката. 

Понастоящем, всички артисти, селектирани в платформата HobbyT, получават поименен достъп и 10% отстъпка от услугите на Woood Makerspace. 

Междувременно, ние продължаваме да работим заедно и да се подкрепяме взаимно в създаването на това, което вярваме, че трябва да представлява творчеството: индивидуален израз на колективните ни стремежи.

 

Статията е обект на автоско право и може да се копира само с упоменаване на източника: https://hobbyt.bg/woood-makerspace-spodelena-rabotilnica-tvorcheski-centar-i-obshtnost-ot-samishlenici