Снимка от Vitória Santos в Pexels

Традиционни и дигитални картини: техники, процеси и резултати

Една от основните категории ръчно изработени продукти, които ще откриете в Hobbyt.bg, е именно Галерията – място, където се опитваме да съберем някои от най-интересните творби на съвременни български художници и илюстратори. 

Какво обаче ще откриете там? Днес разказваме за различните начини на създаване на изобразително изкуство – не като стилове и течения, а като техники и похвати в творческия процес.

Каква е разликата между традиционни и дигитални рисунки, как се появяват те на бял свят, и под каква форма достигат до новите си притежатели? Научете най-важното в следващите редове.

Хартията, мониторът… А защо не и двете?

Видовете изобразително творчество според начина на изпълнение от страна на художника можем да разделим на три основни категории, а именно: 

Традиционни картини

За тяхното създаване се използват различни техники и изходни материали, които се прилагат върху физически носител – бил той хартия, стъкло, дърво или друг материал. Крайният резултат е единствен по рода си, не се репродуцира или мултиплицира, и достига до собственика си в единствения наличен оригинал. 

Дигитални рисунки и илюстрации

Този вид изображения се създават изцяло или с помощта на дигитални устройства. В създаването им, художникът може да използва електронна писалка за рисуване или мишката на устройството, в комбинация с различни софтуерни функционалности (четки), за да създаде своето произведение. 

То се подобрява и завършва с финален ретуш, след който придобива завършения си вид. Продава се в принтирана версия (принт картина), която може да бъде възпроизведена неограничен брой пъти. 

Комбинация от двете

Благодарение на напредналите технологии, съществува и трети вид изобразително изкуство – комбинираното. При него, традиционните ръчно рисувани картини, създадени върху хартия, могат да бъдат сканирани и предлагани за продажба в принтирана форма. Или иначе казано: това е съчетание между класическата техника и възможностите на дигиталното възпроизводство. 

Техники, използвани в създаването на традиционни картини

Интеграцията на дигиталните технологии в съзидателния процес е хубавия вид “кутия на Пандора” – то разкрива един изцяло нов свят с неочаквани възможности за реализиране на творческата концепция. 

Ползите от дигитализирането на изобразителното изкуство идват с еднаква сила както за артиста, така и за неговите публики. Високите технологии са – от една страна – нов инструмент за създателя, а от друга – качествено нов начин за достъп до изкуство за крайния потребител. Те правят срещата между артист и публики по-непосредствена, крайната цена – значително по-достъпна.

Какви са основните видове дигитално изкуство във визуалната сфера?  

  • Дигитални рисунки. Създават се с таблет за рисуване с писалка или със стационарно устройство, в комбинация със специализиран софтуер – Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Sketch App и др. Именно този вид рисуване е най-близкото до живописта върху хартия – както като процес, така и като резултат. 
  • Векторна графика. Представлява метод за представяне на компютърни изображения, описани с помощта на специални математически формули, функции, или вектори.
  • Пиксел арт. Процес, в който се използват растерни софтуерни графики, в рамките на които изображенията се създават и обработват на пиксел ниво.
  • 3D дигитално изкуство. Супер-реалистичният триизмерен модел в този вид изкуство може да се получи след софтуерна обработка както на векторна графика, така и на пиксел изображение.

Как достига дигиталното изображение до финалния потребител? Опциите са две. 

Преди всичко, то може да се използва под формата на принт върху хартия – в различни размери, подходящ за рамкиране и арт декорация на определено пространство.  

Освен това, дигиталните рисунки и илюстрации могат да се използват и в множество по-разчупени форми – стикери, картички, календари, скицници, книги, или принт върху различни предмети – канчета, текстил и др.

Яйцето или кокошката?

Ако имате определен сантимент към който и да е от двата вида създаване на изобразително изкуство – това е абсолютно нормално и е въпрос на персонален вкус. 

Ако обаче нямате – далеч не е нужно да заемате страна, защото разликите са методологични, а не същностни. Иначе казано: двата подхода не се изключват взаимно и никой не е “по-ценен” или “по-малко ценен” от другия. И двата са резултат от продължителен процес на ръчно творчество, а използваната техника е просто формата, която пасва най-добре на конкретната идея на твореца.

В онлайн арт магазина на HobbyT ще откриете богата селекция от традиционно и дигитално изкуство – изработено от ръцете и идващо от сърцето. А по кой път е дошло? Едва ли това е най-важното.

 

Снимка:  Vitória Santos Pexels
Статията е обект на автоско право и може да се копира само с упоменаване на източника: https://hobbyt.bg/tradicionni-i-digitalni-kartini-tehniki-procesi-i-rezultati