Вземане на мерки при изработка на дрехи по поръчка: всичко, което трябва да знаете

Изработката на дрехи и модни аксесоари по поръчка е специфична материя, която има своите тънкости, специфики и характерни особености. Процесът включва създаване или подбор на кройка, вземане на индивидуални мерки и изработка на персонализирано текстилно изделие, като всяка една от тези фази трябва да бъде внимателно обмислена, планирана и осъществена по най-добрия възможен начин.

Какво трябва да знаете, ако Ви предстои да преминете през този процес в ролята си на краен клиент? Екипът на Hobbyt.bg подбра за Вас всички важни подробности и детайли, за които трябва да бъдете подготвени.

Ръстови размери и ръсторазмерна таблица в индустриалното производство на дрехи

Така наречените “размерни признаци за типична фигура” са основата, върху която се разработват дрехите и модните аксесоари за масово потребление.

Идеята зад тази стандартизация е порционалната конструкция на взаимосвързани величини. Обяснено възможно най-просто, това представлява идеята за хармонично съотношение между размер и ръст – колкото по-голяма е височината, толкова по-голям следва да е и размерът.

Често се случва индустриално произведените дрехи да се различават по стандартизирания размер, тъй като всеки бранд използва своя версия на ръсторазмерна таблица. Тази таблица фиксира различни величини за размерните признаци, присъщи за хармоничната и пропорционална човешка фигура.

Тук обаче се сблъскваме с основния проблем на масовото производство: не рядко се срещат фигури, чиито размерни признаци силно се различават от тези на идеалната порционална фигура. Тези разлики могат да бъдат в съотношението на обиколките на гърди, талия и ханш, в дължината на ръкава, в широчината крачола и т.н.

Именно в такива случаи, към процеса трябва да се подходи индивидуално и съответно дрехата да се изработи в съответствие с индивидуалните размерни признаци на крайния клиент.

Вземане на мерки при изработка на дрехи по поръчка

Когато потърсите професионалист, който да изработи за Вас дреха или аксесоар по индивидуални размери, той ще следва стандартна процедура за вземане на мерки. Като част от нея, ще Ви бъдат взети следните мерки:

  • Общи размерни признаци. Те включват обиколка на и над връхните точки на гърдите, обиколка на талия, обиколка на ханш, разстояние между гърба и талията, разстояние между талията и ханша, разстояние между шията и талията, височина и ширина на плещите, ширина и диагонал на гърба, и височина на гърдите.
  • Измерения за ръкав. Те включват дължина на ръката до лакътя и до китката, обиколка на бицепса и обиколка на китката.
  • Измерения за панталон/крачол. В общия случай, те включват дълбочина на седалището, височина на коляното и дължина на панталона.

Изключително важно е мерките да се вземат от опитен професионалист, който е наясно с малките тънкости при измерването и съответно създаването на перфектната дреха. Това включва добавяне на един пръст свобода в мерките на гръдната обиколка, определяне на правилната точка за измерване на талията и ханша, измерването на ръкава при леко свита в лакътя ръка и т.н.

Опитното вземане на подробни индивидуални мерки гарантира изработка на текстилно изделие, което буквално да пасва на тялото “като ръкавица”. Това предполага много по-високо ниво на персонализация и кройка според индивидуалното телосложение: така че да се чувствате комфортно и да изглеждате великолепно.

Конструктивни прибавки към кройката на дрехата

Конструктивните прибавки към кройката на дрехата имат за цел да придадат естетични форми, отлична функционалност при всяко положение на тялото, правилен контур и съвършени декоративни линии.

По същество, конструктивните прибавки представляват точно определен “аванс” в кройката, който се фиксират според различни признаци: модела на дрехата, материите, от които ще бъде изработена и силуета, който трябва да бъде постигнат.

Така например при изработка на еластична дреха, конструкцията трябва да бъде с размери, по-малки от размерите на тялото. И обратно – при шиене на изделия от малкоразтягащи се или неразтягащи се материали, размерът на детайлите трябва да бъде леко увеличен, за да се гарантира нужната свобода на движение.

Обикновено, при избора на оптимални величини на конструктивните прибавки се използва специална таблица. И все пак – боравенето с нея е най-ползотворно в ръцете на опитен специалист, който може да вземе предвид всички изходни детайли и да действа интелигентно, според ситуацията.

Допълнителни възможности при изработката на дрехи по поръчка

Само по себе си, изработването на дрехи по поръчка е съчетание между строго определени правила, творчество и индивидуален подход. По този начин се постига надскачане на масовата мода и преминаване в сферата на дизайна като поле за креативност и творческо мислене.

Избирайки да се сдобиете с дреха или аксесоар, изработени специално за вас, Вие можете да се насладите на редица допълнителни предимства, включително:

  • Избор на уникална кройка и модел, които да подчертават достойнствата и да тушират недостатъците на фигурата Ви;
  • Избор на материя според очакванията Ви за силует, функционалност, удобство и уникален стил на текстилния аксесоар;
  • Подбор на предпочитан десен и цветово оформление на дрехата с помощта на специалист и в съответствие с личния Ви вкус;
  • Абсолютно и пълно съответствие на кройката с пропорциите на телосложението Ви и неговите особености;
  • Алтернативен подход към модните изделия като към изкуство през всяка стъпка от процеса: от планиране, до изработка и дългосрочна употреба.

В онлайн магазин за хоби и изкуство Hobbyt.bg можете да откриете неповторими кройки за рокли, поли, панталони и ризи, създадени от професионални модни и текстилни дизайнери.

Закупувайки избран модел за кройка на дреха, Вие ще се насладите на персонално отношение, характерен стил и най-вече – на удоволствието да подходите към външния си вид като към изкуство.

Защото когато говорим за мода, крайният резултат не е нищо повече от съчетание между множество обмислени до съвършенство и реализирани с перфекционизъм малки детайли.

Снимка:  cottonbro @ Pexels
Статията е обект на автоско право и може да се копира само с упоменаване на източника: https://hobbyt.bg/statija-vzemane-na-merki-pri-izrabotka-na-drehi-po-porachka-vsichko-koeto-trjabva-da-znaete