Sintio

Sintio

Оригами от кожа, или за портфейлът като за изкуство.

Продуктите на Sintio са единствени по рода си в България, а данните за успешно реализиране на подобни хрумки в останалата част от света също са твърде оскъдни.

Творенията на Sintio представляват 100% ръчно изработени безшевни портфейли и аксесоари от кожа, които са вдъхновени от японската техника оригами. Това на практика означава, че дизайнът на портфейлите не включва шиене, лепене, или наличие на допълнителни аксесоари като копчета и ципове – единствено мека естествена кожа, сгъната здраво, стилно и ефектно.

Разгъвките за моделите са по идея на самите Sintio – двойка любопитни млади хора, които споделят професия, страст, хоби и семейство…

Кой всъщност стои зад Sintio?

На испански “sintió” е форма на глагола “чувствам”. И именно чувството стои в основата на този малък семеен проект.

Sintio е името, зад което ще открием Петър и Славина – двойка архитекти с афинитет към минималистичният японски дизайн. Той е завършил художествена гимназия с профил “Изящни изкуства”, а тя от малка носи прякора Синта, на който кръщават и собствената си марка ръчно изработени аксесоари.

Петър и Славина споделят влечението си към музиката, архитектурата и дизайна. В свободното си време слушат Deep Purple, съвременен джаз и наследствени плочи с произведения на Бах, Моцарт и Борис Христов. В общия случай живеят тихо и спокойно, но понякога си организират пътуване до Токио, а там…

Там вдъхновението ги хваща неподготвени и обогатява съвместния им живот с още едно хоби, което бавно се превръща в малък семеен бизнес.

Как се ражда идеята за Sintio?

Всичко започва в Токио или по-точно – в MoMA. По време на своето посещение в Музея на Модерното Изкуство в Япония, Петър и Славина попадат в малък магазин за дизайнерски сувенири. Там те виждат група млади хора, които изработват сгънати портфейли и ги финализират чрез прикрепване с винт, който фиксира целия дизайн.

Това ги кара да си помислят две неща: първо, че искат да притежават такъв портфейл; и второ – че биха могли да си го направят и сами, само че доста по-успешно. И без винта. Както повечето гениални идеи, и тази започва да чака своята реализация в продължение на няколко години, потънала в забвение.

Като потомък на занаятчия, обаче, Петър случайно открива парче кожа, и осенен от спомена за онази хрумка, създава Sintio M01 – първият му модел сгънато кожено портмоне. След разговори с приятели изработка на няколко бройки за подарък, става ясно, че Sintio всъщност притежава всички качества на един изключително успешен продукт – високо качество, абсолютно уникален дизайн, грабваща визия и собствен характер.

От тогава Петър и Славина са направили стотици портмонета с ръцете си. А ритуалът на сгъването им винаги им напомня за онова пътуване в Япония.

Как се създават продуктите на Sintio?

Днес каталогът на Sintio включва множество модели мъжки и дамски портфейли, клъчове, калъфи и аксесоари от кожа. Те са различни като дизайн, но си приличат по няколко основни характеристики, а именно:

  • Те са продукт на 100% ръчна изработка, в която са вложени мисъл, старание и любов.
  • Изработени са от естествена, италианска телешка кожа, доставена до тях директно от семеен концерн в Тоскана.
  • Скиците, разгъвките, прототипите и дизайните са авторско произведение на Sintio и основа за отличната функционалност на продуктите.
  • В изработката на аксесоарите се използват единствено парче кожа, замба, нож, чук… И един до два чифта ръце.
  • Моделите се предлагат с опция за персонализация и ръчно щамповане, според предпочитанията на клиента.
  • Каталогът на Sintio е богат на земни и ярки цветове, подходящи за хора, които ценят уникалността и подчертания характер на своите аксесоари.
  • Моделите съвместяват уникален дизайн с висока издръжливост и супер функционалност – поддържани правилно, те са на практика вечни.

Според основателите на Sintio, в дизайните им съществува някакъв  предел, който все още не е достигнат – те продължават да експериментират активно с формите, цветовете и видовете на продуктите си, като използват възможностите на кожата, съчетани с вдъхновението от японската култура и изкуството оригами.

Резултатът? Аксесоар с характер и подарък без аналог – както на българския, така и на световния пазар.

Докато Петър и Славина мечтаят за собствен онлайн магазин, собствено дизайнерско-архитектурно ателие и бъдещи колаборации с големи японски и световни брандове, ние от HobbyT с гордост Ви представяме продуктите на Sintio такива, каквито ги виждаме днес – смели, различни, вдъхновяващи, и епични!

 

Статията е обект на автоско право и може да се копира само с упоменаване на източника: https://hobbyt.bg/authors/sintio