ДРЪВкулки

От въображението до реалността и от хобито до професията

ДРЪВкулките са по детски закачливи, но не са създадени за деца. Те са изчистени и минималистични, но съвсем не са обикновени. Те са любимо хоби, но също така и основна професия.

Чии ръце, чия концепция и чия мечта стои зад тези толкова прости толкова сложни малки аксесоари от шперплат? HobbyT е тук, за да Ви разкаже.

Какво са ДРЪВкулки?

ДРЪВкулки са уникални ръчно изработени творения под формата на пръстени, брошки, обеци, портфейли, държачи за карти, органайзери за таблети и телефони. Освен основния материал, в сътворяването им се използват и редица довършителни и функционални материали. Това са например ластици и магнити, професионални бои, байцове, масло за дърво и т.н.

Крайният резултат? Висококачествени и кокетни лайфстайл аксесоари, които балансират на ръба между мода и изкуство. ДРЪВкулки са направени за смели и артистични хора с чувство за хумор, с широк хоризонт и с желание да заявят себе си – цветни, шарени, нестандартни и неповторими.

Чии са ръцете зад ДРЪВкулките?

Ръцете зад ДРЪВкулките са ръцете на Стефана. Тя завършва училище по приложни изкуства, бакалавърска степен по Пространствено оформление (впоследствие преименувано на Рекламен дизайн) в Националната Художествена Академия, както и магистратура в същото висше учебно заведение.

Стефана споделя, че получава вдъхновение от „абсолютно всичко“. Със семейство от баща и дядо архитекти, тя от малка е израсла в среда, изпълнена с чертежи, архитектурни списания и най-разнообразни форми на изкуство. За нея да разгледаш един стол е вдъхновение, както и да разгледаш един ъгъл, един ръб, една чаша: защото те карат да се питаш защо са такива и това да те занимава известно време.

Стефана обича да прави логични и нелогични връзки между привидно несвързани неща. Това привидно изглежда като хаос. Но пък именно в хаоса се ражда креативността… И ДРЪВкулките.

Как се ражда идеята за бранда?

ДРЪВкулките се раждат в края на 2014 година. Историята започва, когато Стефана осъзнава нуждата си от активно хоби след седемгодишен стаж като арт директор в голяма рекламна агенция. Единственото условие при избора на перфектно хоби? Да не ѝ се налага да вижда никакви компютри.

В този момент, архитектът и художникът в нея се обединяват в съвършена симбиоза, за да се родят ДРЪВкулките. В началото, Стефана прави аксесоарите за себе си, а фейсбук страницата си използва предимно, за да споделя своите творения с приятели. Името ДРЪВкулки се ражда естествено: като отговор на въпроса „Какви са тези дрънкулки?“. Та това не са дрънкулки, това са ДРЪВкулки! 🙂

Успехът не закъснява и се случва изцяло органично: не след дълго, Стефана започва да получава оферти от множество магазинчета, които желаят да разпространяват нейните аксесоари. Първоначално не успява да им предостави нужното количество поради липса на физическо време! За кратко време, ДРЪВкулки прераства от хоби в професия, и към днешна дата е основното занимание на Стефана.

Работата по разпространението на ДРЪВкулките произвежда учудващи резултати в самия личен живот на техния създател, и това е една от най-интересните истории, свързани с бранда. Именно желанието да обясни концепцията на своите творения, помага на Стефана да преодолее един свой отколешен страх: говоренето и презентирането пред хора. Когато говори за ДРЪВкулки, тя надмогва своя лек говорен дефект и успява да представи продуктите си по съвършено изчистен начин, независимо от вътрешното си притеснение.

Защото изкуството може да лекува както този, който го създава, така и този, който го получава.

Изработка и разпространение на ДРЪВкулките

ДРЪВкулките са персонална идея на Стефана. До преди да се формират в представите й, тя не се е сблъсквала с подобни творения. И макар, че идеите прехвърчат през контитненти, за нея е важно, че това, което е изработила, се е зародило в нейното собствено въображение: без значение дали съществува или е съществувало някъде по света.

В създаването на ДРЪВкулките, Стефана използва множество професионални уреди и аксесоари, налични в голямата семейна работилница. В процеса, изходните материали се обработват с помощта на настолната бормашина, шлайф, най-често в комбинация.

Продуктите на Стефана могат да бъдат закупени от няколко столични лайфстайл магазини, от личната ѝ фейсбук страница, а сега – и в онлайн магазина на HobbyT.

Мечтите на ДРЪВкулките

Дори и в днешните динамични и несигурни дни, ДРЪВкулките продължават да мечтаят. В чекмеджето чакат редица проекти, които узряват за своето време, а Стефана е сигурна в едно – че смята да продължи да изработва ръчно всеки свой продукт и да задържи бранда си точно какъвто е – интимен, бутиков и силно характерен.

Всички продукти на ДРЪВкулки можете да намерите в уеб сайта на HobbyT – мястото, където хобито се слива с изкуството, а изкуството – с професията.